The Infona portal uses cookies, i.e. strings of text saved by a browser on the user's device. The portal can access those files and use them to remember the user's data, such as their chosen settings (screen view, interface language, etc.), or their login data. By using the Infona portal the user accepts automatic saving and using this information for portal operation purposes. More information on the subject can be found in the Privacy Policy and Terms of Service. By closing this window the user confirms that they have read the information on cookie usage, and they accept the privacy policy and the way cookies are used by the portal. You can change the cookie settings in your browser.
Przedstawiono wyniki badań ankietowych, w których zawarte są odpowiedzi rolników dotyczące ich oczekiwań w stosunku do spółdzielni. Cel wszystkich ankietowanych zarówno w Polsce, jak i we Francji był czysto egoistyczny. Respondenci zgodnie twierdzą, że kapitał własny jest potrzebny do życia spółdzielni, ale niestety dla nich jest funduszem utraconym. By zwiększyć konkurencyjność tych podmiotów na...
Dokonujący się w ostatnich latach proces transformacji spowodował zmiany mechanizmu rynkowego. Rynek mięsa, pozbawiony w krótkim czasie wielu form wsparcia, nie potrafił w pełni dostosować się do nowych warunków. Rezultatem tego procesu były głębokie wahania pogłowia i produkcji trzody chlewnej oraz spadek zainteresowania chowem bydła. Towarzyszyły temu zmiany sytuacji cenowej i popytowej.
Procesy dostosowania produkcji mleka i jego przetwórstwa do wymogów UE są bardzo skomplikowane. Przyczyną jest duże rozdrobnienie produkcji mleka i niespełnienie przez nie unijnych norm jakościowych. Zakłady eksportujące na te rynki już wcześniej zabezpieczyły sobie odpowiednią jakość mleka oraz zmieniły profil produkcji.
Przedstawiono wybrane czynniki wpływające na funkcjonowanie branży cukrowniczej i na tym tle dokonano oceny sposobu kształtowania struktury majątkowo - kapitałowej, płynności finansowej, zadłużenia oraz rentowności polskiego przemysłu cukrowniczego.
W latach 90 - tych w Polsce odnotowano raptowny spadek pogłowia owiec w następstwie importu tańszej wełny z Australii, a także spadku cen w eksporcie żywca baraniego na rynek krajów Unii Europejskiej. Aktualnie perspektywy rozwoju produkcji żywca baraniego warunkuje rozwój krajowego popytu na baraninę.
Jakość uważana jest za źródło przewagi konkurencyjnej na rynku krajowym i międzynarodowym. Wdrożenie systemów zarządzania jakością ułatwia jej osiągnięcie i utrzymanie.
Podjęto próbę udokumentowania konieczności ciągłego doskonalenia jakości produktów i usług, co stanowi warunek przetrwania i rozwoju przedsiębiorstw. Definiując pojęcie jakości należy uwzględnić trudne do pomiaru odczucia odbiorcy, które mają wpływ na podjęcie decyzji o zakupie danego wyrobu. Efektem rynkowym, który przekłada się na wynik finansowy przedsiębiorstwa jest wzrost satysfakcji klienta.
Producenci żywca wieprzowego oraz zakłady branży mięsnej są zasadniczymi ogniwami rynku mięsnego w Polsce. Przebiegi towarowe zwierząt rzeźnych, które stanowią pewien wycinek całego systemu organizacji rynku mięsnego oraz wynikające z nich relacje rolnik - zakład przedstawione zostaną na przykładzie ankietowanej zbiorowości zakładów przetwórstwa mięsnego oraz producentów trzody chlewnej.
Skuteczność poszukiwań nowych rynków zbytu zależy od czynników zewnętrznych, czyli od uwarunkowań ekonomicznych, demograficznych, społeczno - kulturowych i prawnych oraz wewnętrznych, związanych z przedsiębiorstwem i jego zasobami, celami, ofertą firmy, jej strukturą organizacyjną, wynikami finansowymi, a także doświadczeniem w branży. Aby efektywnie zarządzać firmą należy prowadzić badania marketingowe...
Członkostwo Polski w UE wywołuje niepokój mieszkańców wsi. Szczególne obawy rolników mają konkretne, ekonomiczne przyczyny (lęk przed upadkiem małych gospodarstw, widmo bezrobocia). Stosując kryterium rolniczych dochodów, rolników podzielono na 4 grupy: „rolnicy”, głównie rolnicy”, „dodatkowo rolnicy” oraz „tylko formalnie rolnicy”. Ten podział ma znaczenie społeczne i polityczne. Restrukturyzacja...
Przedstawiono zmiany w zatrudnieniu i wydajności pracy w przemyśle spożywczym w Polsce na tle całego przemysłu oraz przemysłu przetwórczego. Analizę przeprowadzono dla okresu 1997 - 2001, w oparciu o dane Głównego Urzędu Statystycznego.
Małe i średnie firmy są ważnym i trwałym składnikiem struktury przemysłu spożywczego. Ich udział w sprzedaży żywności wynosi już 57%. Małe firmy rozwijały się szczególnie w pierwszej fazie transformacji. Cechą ostatniego dziesięciolecia jest rozwój przedsiębiorstw średniej wielkości. W niektórych działach tego sektora firmy małe mają przewagę konkurencyjną nad średnimi i dużymi przedsiębiorstwami...
Korporacje międzynarodowe zainwestowały łącznie do 2002 r. w polskim w przemyśle spożywczym 5,9 mld USD. Ulokowały się one we wszystkich branżach przemysłu spożywczego i odgrywają w nich wiodącą rolę. Wśród największych korporacji a zarazem inwestorów są: Coca-cola, Philip Morris, Imperial Tobacco, Nestle, Unilever, PepsiCo.
Przedstawiono wyniki badań 24 dobranych celowo małych i średnich przedsiębiorstw w rejonie sandomierskim. Celem badań było rozpoznanie zakresu stosowania przez pracodawców motywatorów wobec pracowników. Badania przeprowadzono w 2003 roku. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że podstawowymi bodźcami wykorzystywanymi przez przedsiębiorców były motywacje materialne, takie jak: płaca, premia,...
Opisano wpływ jakości surowca na wyrób końcowy w zakładzie przetwórstwa owocowo - warzywnego. Podkreślono znaczenie jakości, które jest synonimem nowoczesności, istotnym kryterium oceny przedsiębiorstwa oraz warunkiem konkurencyjności. Zakład w Pudliszkach stara się wykorzystywać warunki przyrodnicze występujące na terenie jego bazy surowcowej. Przedstawiono również organizację zbioru i skupu warzyw...
Wprowadzenie zasad gospodarki rynkowej w Polsce sprzyja rozwojowi przedsiębiorczości na obszarach wiejskich. Zasady te przyczyniły się do wzrostu znaczenia sektora prywatnego, który stał się motorem napędowym polskiej gospodarki. Mieszkańcy obszarów wiejskich podregionu wrocławskiego podejmowali działalność gospodarczą jako osoby fizyczne, spółki handlowe oraz spółki z ograniczoną odpowiedzialnością.
Przedstawiono wybrane zagadnienia związane z możliwościami uzyskania zewnętrznych źródeł finansowania działalności gospodarczej przedsiębiorstw sektora MSP na obszarach wiejskich województwa łódzkiego. Poruszone zostały następujące zagadnienia: działalność ARiMR jako agendy rządowej oferującej linie kredytowe na preferencyjnych warunkach, opisano działalność funduszy i fundacji działających na terenie...
Polski handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi od 1991 r. wykazuje tendencję malejącą. Ponadto w ostatnich latach zanotowano ujemne saldo w tym handlu. Systematycznie także zmniejsza się udział eksportu rolno - spożywczego w całym eksporcie. Pogłębia się spadek eksportu na rynki wschodnie (kraje byłego ZSRR) i do krajów rozwijających się. Eksport do Unii Europejskiej uległ stagnacji. Wzrost...
Ścianę wschodnią tworzą trzy najsłabsze gospodarczo regiony kraju. Ich rozwój związany jest m. in. z agroturystyką i produkcją ekologiczną. Na przykładzie trzech gmin: Zamość, Urszulin i Sosnowica przedstawiono aktualny stan, możliwości i drogi rozwoju. Wskazano na preferowane formy ruchu turystycznego oraz główne zagrożenia dla walorów przyrodniczych regionu.
Przedstawiono zainteresowanie czynnikiem ludzkim w różnych etapach rozwoju nauki o organizacji i zarządzaniu oraz tendencje przemian w poglądach na kompetencje i cechy osobowościowe kierowników. Podkreślono, że nie można być skutecznym menedżerem, jeżeli nie jest się sprawnym przywódcą (liderem) i nie można skutecznie kierować przedsiębiorstwem, gdy się nie jest menedżerem.
Set the date range to filter the displayed results. You can set a starting date, ending date or both. You can enter the dates manually or choose them from the calendar.